Skip to main content

Orsa rovdjurscentrum

Nybyggnation

  • År
    2006-07
  • Plats
    Orsa, Grönklitt
  • Beställare
    Orsa kommun
  • Ansvarig arkitekt
    Martin Stintzing och Jacob Hidemark
  • Foto
    Anders Fredriksén
  • Beskrivning
    Orsa Rovdjurspark är ett 325 000 kvm stort naturreservat som ligger i Grönklitt. Parken är Europas största rovdjurspark och där lever djuren i stora inhängnader med naturliga skogsmiljöer. Flera av djuren i parken är utrotningshotade.

    Syftet med Orsa rovdjurscentrum var att skapa en neutral mötesplats där olika intresseparter kan mötas för att tillägna sig kunskap om rovdjur, natur, trä och design. På rovdjurscentrum kan forskare söka anslag för att bedriva studier och utvecklingsarbete inom ovan nämnda områden. Byggnaden är beläget i kupperad skogsterräng och fungerar som entré till björnparken.

    Orsa rovdjurscentrum rymmer entré med café och butik, utställningar, konsthall, filmrum och konferenslokal med plats för 200 åskådare. Konferenslokalen kan delas av i mindre sektioner för att passa även mindre grupper.

    Rovdjurscentrum är Dalarnas första byggnad, byggd med framtidens miljövänliga teknik - massivträ. Planlösningen är flexibel; en del av byggnaden innehåller aktiviteter och information kring design och trä, och den andra delen innehåller aktiviteter och information kring rovdjur. Byggnaden är konstruerad så att de båda delarna kommunicerar med- och kan integreras i varandra beroende på vilken aktivitet som dominerar för tillfället.